< / > ()


Het waterwerk van ons geld (2022)

In samenwerking met Martijn Jeroen van der Linden (Lector New Finance Haagse Hogeschool), Thomas Bollen (onderzoeksjournalist Follow The Money), Follow The Money en De Haagse Hoge School. In residentie bij De Rabobank. Gesteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stichting Brave New Works.
Afmeting origineel: 100 x 148 cm

-- scroll down for English

Animaties te zien op: www.ftm.nl/waterwerk
Engelse animatie te zien op: https://www.youtube.com/
Voor meer info bezoek: www.waterworksofmoney.com

Augustus 2022
Lancering van Het waterwerk van ons geld: VPRO Tegenlicht Talk op Lowlands.
Terug te kijken via: deze link

16 oktober 2022 - 29 januari 2023
Solo tentoonstelling 'Het waterwerk van ons geld'
Rijksmuseum Twenthe, Enschede

14 april 2023 - september 2023
Solo tentoonstelling 'Het waterwerk van ons geld: De toekomst van ons geld'
Kunstmuseum Den Haag

20th of May 2023 - 26th of November 2023
Dutch Pavilion: Plumbing The System
Venice Biennale

6, 7 en 8 september 2023
Conferentie 'De toekomst van ons geld'
Voor programma en kaartverkoop zie: www.waterworksofmoney.com

5-8 november 2023
Interledger Summit Costa Rica
Voor programma en kaartverkoop zie www.interlederg.org

Voor A1 poster verkoop: www.ftm.nl/waterwerk.
Voor interesse in aankoop hoogwaardige museumreproductie origineel formaat in oplage 100, email: carlijnkingma@gmail.com


De inrichting van ons geldstelsel heeft grote invloed op onze economie, de verdeling van rijkdom en de manier waarop we met elkaar samenleven. Het is daarom belangrijk om het samenspel van ons monetaire, financiële en fiscale systeem goed te begrijpen. Deze drie onderdelen van het geldsysteem dragen bij aan (on)gelijkheid, (on)duurzame ontwikkeling en (in)stabiliteit. De toekomstige inrichting van deze systemen is van groot belang voor ons allemaal. De snelle ontwikkeling van digitale technologieën biedt nieuwe mogelijkheden om het geldstelsel te herontwerpen en fundamenteel anders in te richten. Om technologie op de juiste manier in te zetten is het belangrijk op voorhand te definiëren wat het geldstelsel van de toekomst voor de samenleving zou moeten doen en hoe het zou moeten werken. Dit project beoogt het maatschappelijk debat hierover te stimuleren en kennis te vergroten over:

● de werking van de economie, en dan met name kennis over de werking van het monetair, financieel en fiscaal systeem in relatie tot de reële economie.
● systeemvraagstukken en hindernissen (bijv. ongelijke verdeling van financiële activa).
● systeemkansen en alternatieven (bijv. introductie van publiek digitaal geld, cryptocurrencies, nieuwe vormen van financiering als crowdfunding, en een basisinkomen).
● historische ontwikkeling en de (digitale) toekomst van deze drie systemen.

Een van de barrières voor meer begrip van het geldsysteem is het ontbreken van een eenvoudige taal om over dit systeem te praten. Komend jaar gaan we deze drie systemen visualiseren en beschrijven aan de hand van metaforen. Bijvoorbeeld door het geldsysteem te vergelijken met een irrigatiesysteem (zoals Nobelprijswinnaar Elinor Ostrom in haar werk deed). Door geld te beschrijven als water wordt het mogelijk om te kijken waar het naartoe stroomt in de economie, wie er toegang heeft tot de bron, en waar droogtes vallen. Op deze manier ontwikkelen we een taal die meer mensen begrijpen. Die taal kan de huidige technocratische taal van economen, bankiers en fiscalisten vervangen en dat biedt handelingsperspectief voor burgers. Dit project beoogt de financiële geletterdheid in de samenleving te vergroten, en politieke betrokkenheid aan te wakkeren. Tegelijkertijd kan het dienen als inspiratiebron voor lokale initiatieven en het maken van andere keuzes.

In het verleden hebben beeldmakers altijd bijgedragen aan het publiek maken van dit onderwerp.

Oude cartografieën van het geldstelsel, zoals die van Jost Amman uit 1585 en Joseph Gandy uit 1830 tonen het bankenwezen als het resultaat van afspraken en ideologie en een bovenal als een vertrouwenskwestie. Zie bijvoorbeeld al die wapenschilden rondom de afspraken. En de balans van de bank verbeeld als een weegschaal (een balans!): het symbool voor rechtvaardigheid. ‘The Bank of England’ van Joseph Gandy nodigt ons uit onder het dak van de centrale bank van England te kijken, naar de plattegrond van het geldstelsel. Het schilderij vertelt over de oprichting van de centrale bank als lender-of-last-resort en over het geldstelsel dat altijd onderhevig is aan evolutie: creative destruction.


'The bank of England' by Joseph Gandy 1830



'An Allegory of Trade' by Jost Amman 1585

In Nederland hebben wij ook een rijke traditie van spotprenten over het geldstelsel en de financiele sector. Bijvoorbeeld de serie spotprenten over de tulpenmanie en financiele crisi, samengevat in de bundel ‘Het Tafereel der Dwaasheid’.

De cartografieën, schilderijen en spotprenten onderstrepen allemaal het publieke karakter van het geldstelsel, ze proberen de situatie inzichtelijk en invoelbaar te maken, publieke betrokkenheid te vergroten.

De hedendaagse verbeeldingen van geld en het geldstelsel lijken echter precies het tegenovergestelde te doen. De populaire representaties die we vandaag voorhanden hebben over ons geldstelsel dragen juist bij aan de ondoorzichtigheid. Van Dagobert Duck tot Harry Potters Gringots Bank, Game of Thrones en The Wolf of Wallstreet: geld figureert erin als een ingewikkelde en geheimzinnige mannenaangelegenheid.

In de collectieve verbeelding ligt de wereld van het geld verborgen achter hoge torens en dikke muren. Wanneer de term IPO (Intial Public Offering) wordt uitgelegd in de film The Wolf of Wallstreet, wordt de verteller na een halve zin onderbroken. ‘Te ingewikkeld. Te saai.’

De financiële wereld, het monetair stelsel en het bankwezen zullen voor de meesten aandoen als gesloten bolwerken. Als een natuurkundige wetmatigheid eerder dan een sociaal construct. Een domein van technici en wetenschappers, in plaats van politici en burgers. Maar toch is dat wat het is: een sociaal construct. Een verhaal met een enorme impact op allerlei aspecten van onze samenleving. Een set met afspraken, waar we over in gesprek moeten.

Tips zijn altijd welkom! carlijnkingma [a] gmail.com


(Foto door Sanne Donders)



---

The Waterworks of Money
Charting the influence of big money on our society

A production of cartographer Carlijn Kingma in collaboration with investigative journalist Thomas Bollen and researcher Martijn Jeroen van der Linden. Supported by Follow The Money en De Haagse Hoge School. In residence at De Rabobank. Funded by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie and Stichting Brave New Works.

Animations in Dutch: www.ftm.nl/waterwerk
English animation: https://www.youtube.com/
For more info on the project: www.waterworksofmoney.com

16th of October 2022 - 29th of January 2023
Solo exhibition 'The Waterworks of Money'
Rijksmuseum Twenthe, Enschede

14th of April 2023 - September 2023
Solo exhibition 'The future of money'
Kunstmuseum Den Haag

20th of May 2023 - 26th of November 2023
Dutch Pavilion: Plumbing The System
Venice Biennale

For A1 posters of the work: www.ftm.nl/waterwerk.
For high quality museum prints shipped outside of the Netherlands: info@galleryuntitled.nl

If you think of money as water, then our financial system is like an irrigation system, watering the economy. And just as irrigation helps crops grow, money allows the economy to flourish. As long as the money keeps flowing, society will thrive—or at least that’s the idea. In reality, large swaths of society remain parched, while a small group of people is swimming in money. Today, a handful of billionaires controls more wealth than half the world’s population combined.

Who creates and allocates our money? Where all does it go? And why doesn’t the financial system work for everyone? These questions are at the heart of The Waterworks of Money, the latest work by cartographer Carlijn Kingma, in collaboration with financial economists Thomas Bollen and Martijn van der Linden. They lead you through a watery world where money is in motion, its hidden forces made manifest.

Although money plays a key role in our lives, the workings of our monetary system are a mystery to most of us. Anyone who does not speak the complex financial language of economists and bankers is excluded from the public debate on how our monetary system should work. Power over our money is in the hands of a small group of financial literates.

In an attempt to change this, Carlijn Kingma, Thomas Bollen and Martijn van der Linden have made the world of money accessible through metaphors and architectural drawings. They have depicted the workings of our current monetary system and outlined various possibilities for reform, based on two years of research.

Growing inequality, the slow progress with making our economy sustainable, and recurrent financial crises cannot be seen in isolation from the way our monetary system works. If we want to properly tackle these problems, we will have to address the flaws of our current money system. The future of our money is a public matter which is too important to be left to unelected bankers.